Головна Дисциплінарна практика За прийняття доручення на ведення на стадії дізнання та попереднього слідства справи клієнта, направленого йому особами, що здійснюють дізнання або слідство по цій справі, без дотримання порядку виконання постанов слідчого про призначення захисника, встан

За прийняття доручення на ведення на стадії дізнання та попереднього слідства справи клієнта, направленого йому особами, що здійснюють дізнання або слідство по цій справі, без дотримання порядку виконання постанов слідчого про призначення захисника, встановленого органами адвокатського самоврядування, є порушенням ст. 60 Правил адвокатської етики та Присяги адвоката України,за що до адвоката може бути застосоване дисциплінарне стягнення.

(Рішення Дисциплінарної палати КДКА в Чернігівській області від 01 березня 2011 року)
Р І Ш Е Н Н Я
«01» березня 2011 року                                                                                       м. Чернігів
            Дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Чернігівській області у складі голови палати Каранди І.Ю., членів палати Атрощенко Н.А., Боброва П.М., Дроботущенко Т.О., Дрозд В.І., Підгорної Л.С., розглянувши на своєму засіданні цього дня дисциплінарну справу відносно адвокатів Карася Б.І. та Щербатенка О.І, В С Т А Н О В И Л А:
До дисциплінарної палати КДКА в Чернігівській області 04.02.11 року надійшло звернення завідуючого Козелецькою юридичною консультацією адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів» Гуц М.В. про здійснення захисту та участь у слідчих діях адвокатами Карасем Б.І. та Щербатенком О.І. у кримінальній справі за обвинуваченням Мазничка О.В. та Мазничка І.В. в порушення встановленого порядку допуску адвокатів до участі в справі.
Проведеною перевіркою встановлено, що адвокати Карась Б.І. та Щербатенко О.І. за усним запрошенням ст. слідчого ОВС СУ УМВС України в Чернігівській області Савчука М.Р. приймали участь в окремих слідчих діях в якості захисників підозрюваних по кримінальній  справі Мазничко О.В. та Мазничко І.В. на досудовому слідстві.
Адвокати Карась Б.І. та Щербатенко О.І.  в своїх поясненнях визнали, що за усним запрошенням ст. слідчого ОВС СУ УМВС України в Чернігівській області Савчука М.Р., не маючи відповідного розпорядження голови адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів» та завідуючого Козелецькою юридичною консультацією про виконання саме ними постанов слідчого про призначення адвокатів в цій справі в порядку ст. 47 КПК України та не маючи відповідної угоди з клієнтом, приймали участь в якості захисників підозрюваних по кримінальній справі Мазничко О.В. та Мазничко І.В. на досудовому слідстві. Проте вважають що такі дії відповідають закону.
Перевіривши матеріали справи, заслухавши доповідача та адвоката Щербатенка О.І. дисциплінарна палата вважає, що до адвокатів Карася Б.І. та Щербатенка О.І. за вчинені проступки мають бути застосовані дисциплінарні стягнення з наступних підстав.
Згідно рішенню КДКА в Чернігівській області №1/1 від 31.01.08. здійснення координації виконання доручень слідчих, судових органів про забезпечення захисту за призначенням покладено на адвокатське об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів», а згідно розпорядженню Голови АО «ЧОКА» № 36 від 04.02.2008 року виконання доручення слідчих, судових органів міст (крім м. Чернігова) та районів області здійснюють завідуючі юридичними консультаціями АО «ЧОКА» в порядку встановленої ними черговості серед всіх адвокатів, які практикують в даному регіоні, незалежно від того, чи є вони членами адвокатського об’єднання.
Згідно п. 4 ст. 60 Правил адвокатської етикиадвокатукатегорично заборонено приймати доручення на ведення на стадії дізнання та попереднього слідства справи клієнта, направленого йому особами, що здійснюють дізнання або слідство по цій справі.
По справі встановлено, що завідуючий Козелецькою ЮК Гуц М.В., виконуючи доручення АО «ЧОКА» по забезпеченню захисту за призначенням, призначив по даній справі адвокатів Лавриненка А.М. та Гуц А.М. Незважаючи на це, за усним запрошенням ст. слідчого ОВС СУ УМВС України в Чернігівській області Савчука М.Р. в даній справі в якості захисників підозрюваних по кримінальній справі Мазничко О.В. та Мазничко І.В. на досудовому слідстві приймали участь адвокати Карась Б.І. та Щербатенко О.І.
Таким чином, адвокати Карась Б.І. та Щербатенко О.І на стадії прийняття доручення на ведення кримінальної справи за призначенням допустили порушення рішень КДКА, голови АО «ЧОКА» та Правил адвокатської етики, що є порушенням Присяги адвоката України.
Враховуючи наведене, дисциплінарна палата КДКА адвокатури в Чернігівській області, керуючись ст. 16 Закону України «Про адвокатуру», розділом 5 Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, затвердженого Указом Президента від 5.05.1993 року з наступними змінами та доповненнями, п. 4. ст. 60 Правил адвокатської етики, В И Р І Ш И Л А:
           1. За порушення встановленого порядку прийняття доручення на ведення кримінальної справи за призначенням застосувати до адвокатів Карася Бориса Івановича та Щербатенка Олександра Ілліча дисциплінарні стягнення у вигляді попередження.
2. Інформувати Прокурора Чернігівської області та начальника УМВС України в Чернігівській області про встановлені Дисциплінарною палатою факти для відповідного реагування відносно ст. слідчого ОВС СУ УМВС України в Чернігівській області Савчука М.Р.

3. Про прийняте рішення повідомити завідуючого Козелецькою ЮК Гуц М.В., адвокатів Карася Б.І. та Щербатенка О.І.