Головна Дисциплінарна практика Адвокат не підлягає дисциплінарній відповідальності на підставі окремої ухвали суду за введення в оману свого клієнта, якщо сам клієнт про це не заявляє

 

Адвокат не підлягає дисциплінарній відповідальності на підставі окремої ухвали суду за введення в оману свого клієнта, якщо сам клієнт про це не заявляє
Р І Ш Е Н Н Я

«22» березня 2011 року                                                          м. Чернігів
            Дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Чернігівській області (КДКА) у складі голови палати Каранди І.Ю., членів палати Атрощенко Н.А., Боброва П.М., Дроботущенко Т.О., Дрозд В.І., Підгорної Л.С., Малиша В.В., розглянувши на своєму засіданні цього дня дисциплінарну справу відносно адвоката Кузьменко Ігоря Миколайовича, ВСТАНОВИЛА:
До дисциплінарної палати КДКА в Чернігівській області 24.01.11 року надійшла окрема ухвала Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області (головуючий – суддя Гумен В.М.) від 12.08.10 р., в якій зазначається, що адвокат Кузьменко Ігор Миколайович, представляючи інтереси відповідача Ритченко А.І. в цивільній справі за позовом  Панченко О.І. до ВАТ Страхова компанія «Універсальна» про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, суду надав звіт про незалежну оцінку завданих збитків при ДТП. Своїми такими діями адвокат І.М. Кузьменко ввів в оману свого довірителя та призвів його до додаткових витрат по оплаті зазначеного звіту, необхідність представлення якого не вимагалась обставинами справи.
Перевіривши матеріали справи, дисциплінарна палата вважає, що постанова суду не підлягає задоволенню з наступних підстав.
 
Так, в поясненнях адвоката Кузьменко Ігоря Миколайовича зазначається, що він не має ніякого відношення до представленого суду звіту, оскільки його клієнт Ритченко А.І. за своєю ініціативою замовляв його в експертній установі. Крім того, він же сам і виявив бажання приєднати цей звіт до матеріалів цивільної справи.
            Враховуючи, що сам Ритченко А.І. не оскаржує дій свого представника, а також те, що адвокат Кузьменко Ігор Миколайович діяв в межах та у спосіб, що передбачені Законом України «Про адвокатуру» та Правилами адвокатської етики, дисциплінарна палата вважає, що підстав для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності немає.
Керуючись ст. 16 Закону України „Про адвокатуру”, розділом V Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, затвердженого Указом Президента України від 05.05.1993 року з послідуючими змінами та доповненнями, дисциплінарна палата, вирішила:
 
1. Закрити дисциплінарну справу стосовно адвоката Кузьменка І.М. у зв’язку з необґрунтованістю окремої ухвали Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 12.08.10 р. та відсутністю підстав для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

2. Копію даного рішення надіслати Прилуцькому міськрайонному суду Чернігівської області та адвокату Кузьменку І.М.