Головна Дисциплінарна практика Притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за затягування судового розгляду справи може відбуватися тільки за особливою процедурою, встановленою законом.

 

Притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за затягування судового розгляду справи може відбуватися тільки за особливою процедурою, встановленою законом.
Р І Ш Е Н Н Я
«01» березня 2011 року                                                                       м. Чернігів
            Дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Чернігівській області у складі голови палати Каранди І.Ю., членів палати Атрощенко Н.А., Боброва П.М., Дроботущенко Т.О., Дрозд В.І., Підгорної Л.С., розглянувши на своєму засіданні цього дня дисциплінарну справу відносно адвокатів Росомахи М.О. та Лисова Д.О., В С Т А Н О В И Л А:
До дисциплінарної палати КДКА в Чернігівській області 02.02.2011 року надійшла окрема постанова Деснянського районного суду м. Чернігова (головуюча суддя Воронова С.В.) від 27.12.2010 р., в якій зазначається, що адвокати Росомаха М.О. та Лисов Д.О., виконуючи доручення в якості захисників підсудних по кримінальній справі по обвинуваченню Тимошина Є.А., Бродецького С.С., Змушко А.Ю., Рослікової С.В., під час розгляду даної справи в суді умисно затягували її розгляд, надаючи сумнівні довідки про хворобу і, переслідуючи свої меркантильні інтереси, перешкоджали здійсненню правосуддя.
 Проведеною перевіркою встановлено, що адвокати Росомаха М.О. та Лисов Д.О., виконували доручення в якості захисників підсудних по кримінальній справі при розгляді справи Деснянським районним судом м. Чернігова.
 Адвокати Росомаха М.О. та Лисов Д.О., в своїх поясненнях підтвердили факт того, що при розгляді вказаної кримінальної справи Деснянським районним судом м. Чернігова головуючим по справі суддею Вороновою С.В. неодноразово оголошувалась перерва в зв’язку з їх неявкою в судові засідання. Зокрема, згідно довідки суду у зв’язку з неявкою адвоката Лисова Д.О. судом були зроблені перерви при розгляді кримінальної справи 02.09.2010 р. та 27.12.2010 р. та у зв’язку з неявкою адвоката Росомахи М.О. – 18.10.2010 р. і 22.11.2010 р.
Адвокати вважають, що умисно не затягували розгляд даної кримінальної справи і не перешкоджали здійсненню правосуддя, оскільки їх неявки в судове засідання були викликані поважними причинами, про що вони надали суду належно оформлені довідки.
Перевіривши матеріали справи, дисциплінарна палата не вбачає підстав для притягнення адвокатів Росомахи М.О. та Лисова Д.О. до дисциплінарної відповідальності з наступних підстав.
Так, адвокатом Лисовим Д.О. на підтвердження поважності причини своєї неявки в судове засідання 02.09.2010 р. та 27.12.2010 р. були надані належним чином оформлені довідки лікаря. Адвокатом Росомаха М.О. також була надана медична довідка з приводу його відсутності 18.10.2010 р. З приводу відсутності його в судовому засіданні 22.11.2010 р. була також надана довідка про його участь в цей день в іншій справі цього ж суду.
Постановою Деснянського районного суду м. Чернігова від 05.01.2011 р. було доручено прокуратурі м. Чернігова провести перевірку достовірності наданої суду інформації адвокатами Лисовим Д.О. та Росомахою М.О. За наслідками даної перевірки було винесено постанову від 20.01.2011 р. про відмову в порушенні кримінальної справи у зв’язку з відсутністю в діях зазначених адвокатів складу злочину.
Палата також бере до уваги, що притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за затягування судового розгляду справи має відбуватися за особливою процедурою, встановленою законом.
Так, згідно ч. 4 ст. 61 КПК України не може бути захисником особа, яка, зловживаючи своїми правами, перешкоджає встановленню істини в справі, затягує розслідування чи судовий розгляд справи, а також особа, яка порушує порядок у судовому засіданні чи не виконує розпоряджень головуючого під час судового розгляду справи, а згідно ч. 1 ст. 611 КПК України із зазначених підстав захисник може бути усунутий судом від участі у справі.Лише після усунення захисника від участі у справі згідно ч. 5 ст. 611 КПК України, за наявності підстав,суд про усунення захисника від участі в справі повідомляє відповідному органу, адвокатському об'єднанню для вирішення питання про відповідальність адвоката.
Враховуючи наведене, керуючись пунктом 36 Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, затвердженого Указом Президента України від 05.05.1993 року з наступними змінами та доповненнями, дисциплінарна палата, ВИРІШИЛА:
1. Закрити дисциплінарну справу стосовно адвокатів Росомахи Миколи Олексійовича та Лисова Дениса Олексійовича у зв’язку з необґрунтованістю окремої постанови Деснянського районного суду м. Чернігова від 27.12.2010 року та відсутністю підстав для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

2. Про прийняте рішення повідомити Деснянський районний суд м. Чернігова та адвокатів Росомаху М.О. і Лисова Д.О.