Головна Дисциплінарна практика За прийняття доручення клієнта на надання йому адвокатом правової допомоги без оформлення доручення у формі письмової угоди про надання правової допомоги до адвоката може бути застосоване дисциплінарне стягнення

За прийняття доручення клієнта на надання йому адвокатом правової допомоги без оформлення доручення у формі письмової угоди про надання правової допомоги до адвоката може бути застосоване дисциплінарне стягнення

  
Р І Ш Е Н Н Я

«01» лютого 2011 року                                                                    м. Чернігів
            Дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Чернігівській області у складі голови палати Каранди І.Ю., членів палати Акуленко С.О., Дроботущенко Т.О., Дрозд В.І., Орешкіної Ю.В., Підгорної Л.С., розглянувши на своєму засіданні цього дня дисциплінарну справу відносно адвоката Сиротинець Марії Владиславівни, В С Т А Н О В И Л А:
До дисциплінарної палати КДКА в Чернігівській області 20.01.11 року надійшла скарга Коваленко Л.С., в якій вона вказує на неякісне надання адвокатом Сиротинець М.В. правової допомоги в цивільній справі та просить притягти її до дисциплінарної відповідальності і повернути їй сплачений гонорар.
 
Проведеною перевіркою встановлено, що адвокат Сиротинець М.В. за усною угодою, укладеною на початку травня 2010 року, надавала правову допомогу в цивільній справі Коваленко Л.С., за яку вона отримала гонорар в сумі 3000 грн.
 
В подальшому, Коваленко Л.С. відмовилась від послуг цього адвоката та поставила вимогу про повернення їй сплаченого гонорару, але отримала відмову.
 
Адвокат Сиротинець М.В. в своїх поясненнях підтвердила факт надання юридичних послуг в цивільній справі Коваленко Л.С. та отримання гонорару в сумі 3000 грн. В той же час вона вважає, що виконала всі умови усної домовленості у відповідності з законодавством та повністю відпрацювала отриманий від клієнта гонорар.
 
Перевіривши матеріали справи, дисциплінарна палата вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
 
Згідно вимог п. 3 ст. 16 Правил адвокатської етики доручення клієнта на надання йому адвокатом правової допомоги підлягає оформленню у формі письмової угоди про надання правової допомоги.
 
Адвокат Сиротинець М.В., отримавши гонорар від клієнта і не уклавши при цьому письмової угоди на ведення цивільної справи в суді, порушила п. 3 ст. 16 Правил адвокатської етики.
 
Стосовно посилань скаржника на неякісне надання адвокатом юридичних послуг, то вони не знайшли свого підтвердження в ході перевірки.
 
Враховуючи наведене, керуючись ст. 16 Закону «Про адвокатуру», розділом 5 Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, затвердженого Указом Президента від 05.05.1993 року з наступними змінами та доповненнями, п. 3 ст. 16 Правил адвокатської етики, дисциплінарна палата КДКА в Чернігівській області, В И Р І Ш И Л А:
 
1. Скаргу Коваленко Лідії Степанівни задовольнити частково. Застосувати до адвоката Сиротинець Марії Владиславівні за порушення вимог п. 3 ст. 16 Правил адвокатської етики дисциплінарне стягнення у вигляді попередження.
 
2. В частині вимог Коваленко Л.С до Сиротинець М. В. про повернення гонорару відмовити, оскільки питання повернення гонорару не відноситься до компетенції дисциплінарної палати.
 
3. Про прийняте рішення повідомити скаржника та адвоката Сиротинець М.В.