Головна НОВИНИ Міжнародна конференція з практики Європейского Суду

Міжнародна конференція з практики Європейского Суду

1 липня 2011 року, в м. Києві, у приміщенні Верховного Суду України відбулася Перша міжнародна науково-практична конференція «Проблеми застосування практики Європейського суду з прав людини в правовій системі України».

Організаторами конференції виступили Рада Європи, Верховний Суд України, Міністерство юстиції України, Національна академія правових наук України, Рада суддів України, Юридичний журнал «Право України» та Центр суддівських студій.

В роботі конференції прийняли участь судді Конституційного Суду України, судді судів загальної юрисдикції, працівники правоохоронних органів (прокуратури, органів внутрішніх справ), викладачі вищих юридичних навчальних закладів, науковці, адвокати, практикуючі юристи, правозахисники.  

Вітальне слово учасникам конференції від Президента України Віктора Януковича зачитала радник Президента Олена Лукаш. Учасників форуму також привітали Голова Конституційного Суду України Анатолій Головін та віце-президент Національної академії правових наук України Володимир Тихий. З доповідями на конференції виступили голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Європейського суду з прав людини Жан-Поль Коста, голова Верховного Суду України Василь Онопенко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, судді Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська та від Росії - Анатолій Ковлер. 

Серед учасників конференції: Голова Конституційного Суду України Анатолій Головін, Голова Європейського Суду з прав людини Жан-Поль-Коста, Голова Верховного Суду України Василь Онопенко, Суддя Європейського Суду з прав людини від України Ганна Юдківська. 

У рамках конференції було презентовано перший випуск науково-практичного додатку до юридичного журналу «Право України» – збірника «Європейський суд з прав людини. Судова практика», присвяченого ст. 3 ЄКПЛ «Заборона катувань».

Після закінчення пленарної частини учасники конференції працювали у форматі секційних засідань. Одночасно працювали три секції: Секція 1. Роль практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у розвитку основоположних прав людини; її дослідження та вивчення у вищих юридичних навчальних закладах і практикуючими юристами; Секція 2. Проблеми застосування практики ЄСПЛ у діяльності судових органів України та виконання його рішень; Секція 3. Врахування практики ЄСПЛ в діяльності правоохоронних органів, адвокатури та громадських правозахисних організацій.

В роботі конференції приймав також участь член Вищої комісії адвокатури при КМУ, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури в Чернігівській області, завідуючий Спеціалізованою юрконсультацією у справах Європейського Суду, почесний професор Віденського міжнародного університету Геннадій Авраменко.