Головна НОВИНИ РІШЕННЯ № VI/18-932 питання щодо визначення строку, з якого адвокати - члени адвокатських об'єднань припиняють укладення договорів про надання правової допомоги

   

РІШЕННЯ № VI/18-932 

11 вересня 2012 року                                                                           м. Київ 

Вища кваліфікаційна комісія адвокатури при Кабінеті Міністрів України в складі голови Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури Висоцького В.І., заступника голови Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури Єзерської А.О., членів Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури: Авраменка Г.М., Волчо В.В., Будько Н.Г., Верби М.І., Ісакова М.Г., Комарницької О.О., Луцюка П.С., Маргулян К.Г., Мельнікова О.А., Міщенка В.В., Мультяна В.В., Павлишина Б.Я., Павлової М.А., Берещенко К.Л., Полонського Ю.М., Квочака С.Є., Прокопчука В.О., Пільгуя М.О., Сергеєвої С.А., Скукіса В.Ф. - розглянувши у відкритому засіданні питання щодо визначення строку, з якого адвокати - члени адвокатських об'єднань припиняють укладення договорів про надання правової допомоги, заслухавши доповідачів - членів Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури Міщенка В.В., Авраменка Г.М., керуючись ч.5 ст.15, пунктом 9 Розділу X «Перехідні положення» Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та п.п.10, 10ˉ¹, 21, 22 Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури, -

ВИРІШИЛА: 

1.      Затвердити роз'яснення щодо визначення строку, з якого адвокати - члени адвокатських об'єднань припиняють укладення договорів про надання правової допомоги.

2.      Секретарю Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури про прийняте рішення повідомити регіональні кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України від 11 вересня 2012 року № VI/18-932

 РОЗ'ЯСНЕННЯ

щодо визначення строку, з якогоадвокати - члени адвокатських об'єднань припиняють укладання договорів про надання правової допомоги у зв'язку з набранням чинності Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"

До Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України надійшло звернення Адвокатського об'єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів» щодо визначення дати, з якої адвокати - члени адвокатських об'єднань припиняють укладення договорів про надання правової допомоги у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Керуючись п.10 Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури, Комісія роз'яснює наступне.

З 15 серпня 2012 року набрав чинності Закон України від 05 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі - Закон № 5076-VI).

На день набрання чинності Закону № 5076- VI у Донецькій, Дніпропетровській, Тернопільській, Одеській, Чернігівській та деяких інших областях існують адвокатські об'єднання, які налічують у своєму складі від 200 і більше членів об'єднання.

Згідно ч.5 ст.15 Закону № 5076-VI стороною договору про надання правової допомоги є адвокатське об'єднання. Від імені адвокатського об'єднання договір про надання правової допомоги підписується учасником адвокатського об'єднання, уповноваженим на це довіреністю або статутом адвокатського об'єднання.

Статутами адвокатських об'єднань, які були зареєстровані до набрання чинності Закону № 5076-VI, не передбачались права учасників об'єднань на представництво адвокатських об'єднань при підписанні ними цивільно-правових угод, а підписання договорів із клієнтами учасником адвокатського об'єднання, уповноваженим на це довіреністю, в об'єднаннях, які налічують по кілька сотень адвокатів, ускладнює дотримання адвокатським об'єднанням принципу неприпустимості представництва клієнтів з суперечливими інтересами, закріпленого статтею 23 Правил адвокатської етики. 

Відповідно до пункту 9 Закону № 5076-VI Адвокатські об'єднання, зареєстровані до набрання чинності цього Закону, зобов'язані протягом року привести свою діяльність та установчі документи у відповідність до цього Закону.

Таким чином, адвокати - члени адвокатських об'єднань, починаючи з 15 серпня 2013 року втрачають право на самостійне укладення із клієнтами договорів про надання правової допомоги щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Адвокатські об'єднання мають до цієї дати привести свою діяльність та установчі документи у відповідність до цього Закону і з 15 серпня 2013 року стороною договору про надання правової допомоги може бути тільки адвокатське об'єднання, а не адвокат - його учасник.