Головна НОВИНИ Адвокатам області та іншим відвідувачам сайту про останні події в адвокатурі України 07 березня 2014 року

Адвокатам області та іншим відвідувачам сайту про останні події в адвокатурі України 07 березня 2014 року

Адвокатське об’єднання вже повідомляло про офіційно оприлюдненні висновки Ради асоціацій адвокатів та правничих спілок Європи (CCBE, Брюсель) http://advocatura.org/index.php?option=com_content&view=article&id=315:otche-missii-soveta-advokatov-i-advokatskih-obedinenij-evropy-ccbe-po-situatsii-v-advokature-ukrainy-neofitsialnyj-perevod&catid=56:novini-obednannja&Itemid=133 та Міжнародної комісії юристів (ICJ, Женева) http://icj.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/02/Ukraine-Conflict-Disbarments-And-Suspensions-In-The-Legal-Profession-UKR-Interactive.pdf

Суть їх зводиться до того, що легітимність установчого з’їзду адвокатів, який проходив в готелі «Русь» і який обрав керівництво Національної асоціації адвокатури на чолі з Ізовітовою викликає серйозні сумніви, а представництво делегатів на позачерговому з’їзді в смт. Затока Одеської області, який скасував усі рішення установчого з’їзду в готелі «Русь», відповідало Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Через втручання судів в процес створення органів адвокатського самоврядування висловлені серйозні сумніви щодо дотримання в Україні принципів самоврядування та незалежності адвокатури, закріплені у міжнародних та європейських нормативно-правових документах.

Україна потихеньку починає прислуховуватись до думки Європейської та світової юридичної спільноти. Так, Севастопольський апеляційний адміністративний суд, розглянувши апеляційну скаргу Висоцького В.І. на постанову Окружного адміністративного суду м. Севастополя до ВКДКА і КДКА Київської області, постановою від 17.02.2014 року апеляційну скаргу Висоцького В.І. задовольнити, а постанову Окружного суду м. Севастополя від 02.07.2013 року скасувати.

Визнано протиправними дії Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури з направлення заяв, скарг та ухвал відносно Висоцького В.І. до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області не за адресою його робочого місця.

Визнано протиправними дії Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області щодо здійснення проведення перевірки відомостей про дисциплінарний проступок адвоката Висоцького В.І., скасовані  рішення про порушення дисциплінарних справ, про притягнення до дисциплінарної відповідальності і про припинення його права на заняття адвокатською діяльністю. (див. Постанову в Єдиному реєстрі судових рішень за 17.02.14)

Показово, що в основу обґрунтування незаконності дій ВКДКА та КДКА Київської області суд поклав не тільки положення національного законодавства, а також міжнародні та Європейські нормативні документи щодо існування юридичної професії, а також критичні висновки (CCBE, Брюсель) та (ICJ, Женева).

Проте на жаль окремі судді Чернігівської області не хочуть чи не можуть зрозуміти якої межі досягла недовіра не тільки громадян, але й демократичних інституцій, якими зокрема в демократичному суспільстві є адвокатура, до правосуддя.

Окремі судді продовжують за вказівками певних осіб «кришувати» органи адвокатського самоврядування, які сформовані, як зазначили міжнародні впливові юридичні організації, в сумнівний спосіб за підтримки влади.

Адвокатська спільнота України та Чернігівської області неодноразово звертали увагу суспільства на те, що заколот як в адвокатурі України, так і заколот, в результаті якого 39 адвокатів, за підтримки колишнього радника Президента України А.Портнова, голови Вищого адміністративного суду України І.Темкіжева та їх приспішника невизнаного міжнародною юридичною спільнотою голови Національної асоціації України Л.Ізовітової вирішили питання формування органів адвокатського самоврядування Чернігівської області, ігноруючи інтереси сотен адвокатів Чернігівської області, що є вкрай небезпечним для існування не тільки незалежної адвокатури, але й для існування демократичного суспільства.

06 березня президія ГО «Чернігівське обласне об’єднання адвокатів» вирішила створити громадську комісію по сприянню державним органам у проведенні люстрації суддів, які явно порушують права і свободи громадян, в тому числі і «кришують» «пропортновські» та «проізовітовські» органи адвокатського самоврядування Чернігівської області, які намагаються знищити незалежність адвокатури і намагаються підкорити адвокатуру жорсткій адміністративній вертикалі на чолі з Л. Ізовітовою.

Також обговорено необхідність вивчення питання щодо проведення люстрації відносно суддів Деснянського районного суду м. Чернігова Л.Карапути та М.Жука, суддів Чернігівського окружного адміністративного суду В.Дьякова, В.Непочатих та С.Клопота які на думку адвокатів, явно ігноруючи вимоги Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», усталену судову практику національних судів та Європейського Суду з прав людини, висновки ССВЕ та ICJ прийняли заангажовані рішення на користь представників «пропортновської» та «проізовітовської» частини адвокатури.

Головою комісії обрано відомого адвоката Водолагіна С.М., делегата позачергового з’їзду адвокатів України, який відбувся 09 лютого 2013 року і в умовах шаленого тиску з боку команди А.Портнова, Ї.Темкіжева та Л.Ізовітової майже одноголосно виступив проти одержавлення адвокатури, що могло звести нанівець можливість надання адвокатурою ефективної допомоги громадянам проти свавілля в державі.

Президія також розглянула питання щодо надання повноважень адвокатам К.Войстріковій, О.Грабовій та О.Розмовенко на представництво інтересів ГО  «Чернігівське обласне об’єднання адвокатів» та її членів в Раді адвокатів Чернігівської області, легітимність якої не тільки ставиться під сумнів адвокатами області, але й викликає дуже великий сумнів, що вона була обрана (чи призначена) Ізовітовською командою для захисту інтересів адвокатів області, а не для утримання адвокатури в рамках меж, в яких держава вважає можливим це дозволити.

До речі адвокати мають знати, що за існування кваліфікаційно-дисциплінарних органів  адвокатури з 1994 року позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю було застосоване тільки відносно теперішнього голови ради адвокатів Чернігівської області Купрієнка О.В. за надання недостовірних даних про стаж юридичної діяльності при отриманні свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

А зараз за одне засідання КДКА зупинення права на заняття адвокатською діяльністю застосовується до десятків адвокатів, в тому числі і за чисельними поданнями Купрієнка О.В..

ГО «Чернігівське обласне об’єднання адвокатів» також повідомляє, що за інформацією достовірних джерел 27 лютого 2014 року на пленарному засіданні Постійного комітету Ради асоціацій адвокатів та правничих спілок Європи (CCBE) на виїзному засіданні у м. Відні затверджено доповідь про проведення так званої конференції адвокатів Чернігівської області у вересні 2013 року, яка була організована А.Портновим, І.Темкіжевим та Л.Ізовітовою, і рішення якої намагалися легалізувати деякі судді Деснянського районного суду м. Чернігова, Апеляційного та Чернігівського окружного адміністративного суду.

Доповідь ССВЕ буде опублікована найближчими днями.

Р.S. Коли дана інформація була вже підготовлена, адвокати К.Войстрікова та О.Розмовенко повідомили, що сьогодні 07 березня о 10 годині розпочалося засідання Ради адвокатів Чернігівської області, голова якої Купрієнко О.В. не допустив їх на засідання Ради як спостерігачів а адвоката Розмовенко О.Г., як  представника ГО  «Чернігівське обласне об’єднання адвокатів».

ГО  «Чернігівське обласне об’єднання адвокатів» офіційно просить пана Купрієнка О.В. пояснити мотиви такої поведінки.

 

Прес-служба ГО  «Чернігівське обласне об’єднання адвокатів»