Головна НОВИНИ Про особові справи адвокатів

Про особові справи адвокатів

 АДВОКАТСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ

„ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА КОЛЕГІЯ АДВОКАТІВ”

вул. Музейна, 1 м. Чернігів, 14000, Україна, тел. (0462) 67-67-43; тел.-факс (0462) 64-72-85;

e-mail: advokat_chernigov@mail.ru, http://advocatura.org/

*************************************************************************************

10 квітня 2017 року

Адвокатам Чернігівської області, у тому числі колишнім членам Адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів»

 

Голові Ради адвокатів Чернігівської області

Якубі Г.О.

 

Голові Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Чернігівської області

Максімовій Ж.В.

 

У зв’язку з порушеним питанням на конференції адвокатів Чернігівської області 08.04.2017 року про передачу особових справ колишніх членів Адвокатського об’єднання та адвокатів, які не були членами Адвокатського об’єднання, але складали іспити в КДКА до 2007 року та після 2007 року, повідомляю наступне.

У 2007 році при колишній голова КДКА Харченко Б.І. особові справи адвокатів, які велися КДКА, голові Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії нової каденції Авраменку Г.М. не передавав, незважаючи навіть на втручання у розв’язання цього питання Вищої комісії адвокатури. Проте біля сотні особових справ були знайдені у приміщеннях, які займали КДКА та Адвокатське об’єднання. Ці особові справи були взяті на облік.

29.09.2012 року установчою конференцією адвокатів області був обраний новий склад КДКА а його головою обраний Афанащенко С.І., якому і були передані попереднім головою КДКА Авраменком Г.М. всі особові справи, які велися КДКА.

18.09.2013 року конференція адвокатів Чернігівської області внесла зміни у склад КДКА, у тому числі обрала нового голову КДКА Максімову Ж.В.

За договором оренди між КДКА і Адвокатським об’єднанням договір оренди приміщень по вул. Горького, 1 закінчився з 01.10.2013 року. Проте, штатні працівники КДКА Панченко І.В., Кравченко О.В. та Вербицький О.М. в приміщенні Адвокатського об’єднання з дозволу керівництва об’єднання формували описи та впорядковували документацію для передачі новообраній КДКА особових справ адвокатів, які велися КДКА, але у зв’язку із зміною місцезнаходження КДКА, 14.11.2013 року вони звернулися до КДКА, як роботодавця, щоб їх повідомили про подальше робоче місце і режим роботи та виплатили їм заробітну плату.

Однак, з їх пояснень, голова КДКА Максімова Ж.В. відмовила виплачувати їм заробітну плату, про подальше робоче місце та режим роботи КДКА їх не повідомила. У зв’язку з порушенням відносно них трудового законодавства, вони припинили впорядкування документації КДКА, упакували її в мішки без описів, і на вимогу керівництва Адвокатського об’єднання ці мішки були вивезені з приміщень, які орендувала КДКА.

На прохання Афанащенка С.І. мішки з особовими справами були переміщені до архівного приміщення Адвокатського об’єднання де і зберігаються до цього часу.

Крім особових справ, які велися КДКА, Адвокатське об’єднання окремо вело і веде особові справі членів Адвокатського об’єднання, в яких зберігаються також деякі копії документів про складання адвокатами іспитів. У 2007 році при зміні керівництва Адвокатського об’єднання колишнім головою об’єднання Харченком Б.І. особові справи новообраному голові об’єднання Авраменку Г.М. також не передавалися. Однак значна кількість особових справ членів об’єднання відновлена.

В архівах Адвокатського об’єднання зберігаються також особові справи колишніх членів Адвокатського об’єднання.

                Відповідно до ст. 2 Закону України від 01.06.2010,  № 2297-VI "Про захист персональних даних" обробка персональних даних будь-яка дія або сукупність дій, таких як збирання, реєстрація, накопичення, зберігання, адаптування, зміна, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізація, передача), знеособлення, знищення персональних даних, у тому числі з використанням інформаційних (автоматизованих) систем.

Згідно ч. 5 статті 6 Закону "Про захист персональних даних" обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Оскільки законом не передбачені випадки обробки персональних даних Адвокатським об’єднанням, яке відповідно до п. 9 Перехідних положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не набуло статусу адвокатського об’єднання, передбаченого ст. 15 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а продовжує бути добровільним професійним некомерційним об'єднанням громадян, які отримали свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, і має статус місцевого об’єднання адвокатів, зберігання, передача та знищення особових справ об’єднанням може мати місце тільки за згодою адвоката – суб’єкта персональних даних.

Враховуючи наведене, Адвокатське об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів» звертається до всіх адвокатів області, у тому числі і колишніх членів об’єднання, з проханням подати заяви до Адвокатського об’єднання про знищення або передачу особових справ іншому володільцю персональних даних.

Раду адвокатів та Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Чернігівської області просимо сприяти у даному питанню.

 

Додаток: зразок заяви.

З повагою,

Голова об’єднання

Г.М. Авраменко

 

 

Голові АО «Чернігівська обласна колегія      адвокатів»

Авраменку Г.М.

Адвоката_____________________

                                                                       Котактні дані:________________________________

_________________________________________________

Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №____від ________, видане КДКА __________________області

 

ЗАЯВА

 

Оскільки на даний час я не є членом АО «Чернігівська обласна колегія адвокатів», згідно ч. 5 статті 6 Закону "Про захист персональних даних" прошу знищити, передати до Ради (КДКА) Чернігівської області (необхідне підкреслити) мою особову справу колишнього члена адвокатського об’єднання, особову справу, яка велась КДКА до 2013 року.

Згоди на збереження об’єднанням дубліката особової справи я не даю.

 

«____»______2017 року

 

Адвокат

_______________

 

До уваги: якщо заява подається не особисто підпис має бути посвідчений в установленому законом порядку.