Головна

Від Об'єднання адвокатів "Чернігівська обласна колегія адвокатів"

e-mail Друк PDF

 

 

      Пішла з життя легенда української адвокатури Клара Григорівна Маргулян.

Ми втратили колегу, яка була честю, совістю і гордістю адвокатури. До останнього подиху вона була незламним борцем за вільну незалежну адвокатуру України і на жодну мить не зрадила своїм принципам. Її ім’я назавжди увійшло в історію адвокатури.

Світлий і добрий спомин про Клару Григорівну назавжди залишиться з нами.    

Об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів» висловлює щире співчуття родині та близьким Клари Григорівни.

 

Вічна пам'ять…    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клара Маргулян обратилась к Лидии Изовитовой: «Не надо превращать адвокатов в послушное стадо овечек и присваивать им номера…»

Просмотров: 1354

15 Февраль 2013 года

 

ЗВЕРНЕННЯ РАДИ АДВОКАТІВ  ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 Лідія Павлівна!

 

 Ми починаємо своє звернення до Вас зі слів Президента України Януковича В.Ф., які містяться в його привітанні Установчому з’їзду адвокатів України (цитуємо дослівно):

 

«Прийняття закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» стало важливим кроком на шляху утвердження конституційного принципу надання кожній особі кваліфікованої правової допомоги, а також перетворення  адвокатури на ефективний  інститут захисту прав, свобод та інтересів людини і громадянина.

 

Приведення вітчизняного законодавства про адвокатуру, визначення статусу адвоката, його прав та гарантій у відповідність із європейськими стандартами переконливо свідчить про прагнення України до зміцнення верховенства права.

 

Важливість завдань, які покладаються на адвокатів, та їх особлива роль у житті українського суспільства вимагають, щоб адвокатура України була високопрофесійною, незалежною та ефективною у здійсненні своїх функцій»

 

Нагадуємо, що правові основи і принципи існування адвокатської діяльності закладені і в ст.ст. 2-4, 45, 55 Закону України  «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

 

Вищенаведене зобов’язує Національну асоціацію адвокатів України в особі її керівництва направити всі зусилля на вирішення першочергових завдань, які стоять перед адвокатами, для реалізації адвокатурою України всіх принципів, закріплених у новому законі про адвокатуру,  як незалежну у здійсненні своїх функцій, високопрофесійне, ефективне самоврядне об’єднання, покликане захищати права та свободи тих, хто її потребує.

 

Проте, 17 листопада 2012 року пройшов не установчий з’їзд, а рейдерство.  І не звичайне,  а рейдерство в адвокатурі  України, оскільки за допомогою  «Беркута» одні адвокати були допущені на з’їзд, інші – ні, завдяки чому Ви стали її очільницею.

 

Саме тому був проведений паралельний з’їзд в кінотеатрі «Панорама», а адвокатура України виявилася розколотою на два табори.

 

Таким чином, день 17 листопада 2012 року увійде в історію адвокатури України, як «чорний день» її календаря, а пальма першості буде заслужено належати Вам. Ви перекреслили все найкраще, що було в історії української адвокатури і подальшими своїми діями намагаєтесь сплюндрувати все, що було здобуто поколінням адвокатів до Вас.

 

Сподіваємось, що за такі дії  їх ініціатор, або ініціатори рано чи пізно відповідатимуть перед судом  честі своїх колег.   

 

Не дивлячись на те, що, відповідно до п. 5 Перехідних положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», обов’язок щодо організаційно-технічного проведення установчого з’їзду адвокатів України покладався на Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури при Кабінеті Міністрів України, а звітна доповідь – на її голову, Ви цинічно її не виконали.

 

Чого тільки варте організоване Вами звернення до делегатів з’їзду голови Ради суддів адміністративних судів України і звільнення Висоцького В.І. з посади члена Вищої ради юстиції ?

 

Голова Ради суддів адміністративних судів України, посилаючись на вимогу Ради Європи відносно присутності в складі Вищої ради юстиції більше половини суддів, пропонує установчому з’їзду розглянути питання про призначення членом Вищої ради юстиції із числа суддів Темкіжева Ігоря Хажмуридовича!

 

Вочевидь, логічно було би добровільно звільнити місце для судді за рахунок Вашого виходу з Вищої ради юстиції, керуючись принципом несумісності професій, адже, будучи заступником голови Вищої ради юстиції, тобто, державним службовцем,  Ви не вправі бути адвокатом, тим більше керувати адвокатурою України.

 

З чого ж почала свою роботу РАУ?

 

У всякому разі не з того, про що говорив Президент України у своєму привітанні, не з того, що передбачено Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

 

Складається враження, що Ви і Ваше оточення вирішили залякати адвокатів, бажаючи дати їм зрозуміти, що вони – просто сіра маса нечестивих потенціальних порушників закону.

 

Ви почали з того, що самі виявились в ролі порушника закону, повідомивши, що до 16 січня 2013 року адвокати повинні бути включені в Єдиний реєстр адвокатів України, вочевидь не знаючи, що вимога ч.2 ст. 45 КПК України, відповідно до ч. 4 п. 1 Прикінцевих положень КПК України, набирає чинності з 16 січня 2014 року! Ваша вимога надсилати відомості для включення в Єдиний реєстр адвокатів України в адресу Ради адвокатів України не відповідає п.4 ч. 4 ст. 55 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і порушує  приписи ст. 44 цього Закону України.

 

Продовженням «активної» діяльності РАУ став лист від 03 січня 2013 року за вих. №348 під назвою: «До відома правоохоронних органів України, органів судової влади України». В листі вказано, що рішенням №36 від 17.12.2012 року затверджено «Положення про ордер адвоката та порядок ведення реєстру ордерів» і що після  28.02.2013 року заборонено  використовувати типові по формі ордера, які адвокатами  видавались раніше на підтвердження своїх повноважень.

 

Ким заборонено? Вами? На якій підставі Ви самі уповноважуєте себе такими правомочностями залишається незрозумілим. Ви намагаєтесь диктувати свою волю і правоохоронним органам, а не лише адвокатам, це по-перше.

 

По-друге. Треба ж було додуматись керівництву Ради адвокатів України до того, щоб придумати  такий зразок нового ордеру…

 

За Вашим переконанням, придуманий РАУ  «геніальний» документ має виглядати наступним чином (дослівно з тексту Додатку №1 до Положення):

 

 

 

ТИПОВА ФОРМА ОРДЕРА

 

Опис:

1.     Форма А-4. книжечка зброшурована по 50 аркушів

2.     Відступ зліва для підшивки до матеріалів справи 3,5 см.

3.     Відступ зліва для брошурування у ордерну книжку 2см. з пунктиром для легкості відриву.

 

 

Так от. Що стосується самого змісту ордера, то нічого тупішого придумати не можна було. Стає зрозумілим, що авторство належить людям, які далекі від знання Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»,  його положень, виписаних у   ст. 26 ч. 2 і ст. 27 про форму і зміст договору про надання правової допомоги. Адже, згідно ст. 26 ч. 2 Закону України, ордер – письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката для надання правової допомоги.

 

Наступним «історичним» кроком стало 16 січня 2013 року – повідомлення на сайті НААУ від Вищої ревізійної  комісії адвокатури наступного змісту:

 

«Ревком (майже як після перевороту 1917 року) має намір співпрацювати з аудиторами регіональних компаній, які мають досвід проведення перевірок фінансово-господарської діяльності юридичних осіб (неприбуткових організацій). Свої комерційні пропозиції, або питання відносно співпраці бажаючі можуть надіслати по електронній пошті або по телефону:    044-392-73-71.

 

І крім цього, за кожним регіоном закріплений куратор. На днях особа, яка назвалася  членом ВРКА Харламовою Ларисою Анатоліївною вимагала від голови ревізійної комісії адвокатури Хмельницької області план роботи ревізійної комісії адвокатури Хмельницького регіону при тому, що   Положення про ревізійні комісії регіону і плани  роботи Вищої ревізійної комісії  відсутні!

 

Хочеться задати Вам запитання, чи достатньо буде членських внесків, які встановлені Радою адвокатів України, для задоволення комерційних пропозицій аудиторських фірм?

 

А кожному регіону РАУ вже присвоїла серію! Адже це дуже «важливо» для роботи адвокатів!

 

Висновок: РАУ дуже далека від поняття того, з чого починається робота,  і їй начхати на головне питання в роботі адвокатів – перетворення адвокатури в ефективний інститут висококваліфікованої правової допомоги, захисту прав, свобод та інтересів людини,  а  також приведення вітчизняного законодавства про адвокатуру, прав і гарантій адвоката у відповідність з європейськими стандартами. Взятий Вами курс,  перш за все, спрямований  на залякування адвокатів і  перетворення їх в смирне стадо овечок, кожній з яких Ви намагаєтесь присвоїти  особистий номер.

 

Але Ви і Ваші помічники глибоко помиляєтесь. Адвокати не кріпосні і, тим більше, не вівці.

 

Що ж до внесків, то якщо ми і будемо їх сплачувати, то не авансом за рік і не  визначеному Вами розмірі, який  нічим не обґрунтований, часом далеким від фінансових можливостей  адвокатів, які нерідко самі потребують матеріальної допомоги,  а у розмірі, який буде визначений кошторисом необхідних витрат для забезпечення діяльності РАУ та регіональних рад,  і не на рахунок, вказаний Вами,  а на рахунок рад відповідного регіону, які будуть перераховувати  Вам  лише необхідні для роботи кошти.

 

Наша порада, в тому числі і  адвоката, який пропрацював більше 58-ми років в адвокатурі.

 

Якщо Ви розкололи адвокатуру України, принизили її своїми непрофесійними керівними документами і вказівками, – так знайдіть в собі мужність і порядність визнати це. А тих, хто Вас вибирав на установчому з’їзді, закликати  до  участі в роботі позачергового з’їзду адвокатів України, який відбудеться 09 лютого 2013 року в м. Одесі.

 

Ваш лист в регіони від 03 січня 2013 року абсолютно нічого не змінить, оскільки позачерговий з’їзд скликаний на підставі Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

 

   Голова Ради адвокатів

 

Хмельницької області                                                                 К.Г. Маргулян    

 

 Голова

 

КДКА Хмельницької області                                                    В.Б. Прядун  

 

 

http://yurpravda.info/index3866.html

 

 

 

 

 

 

Останнє оновлення ( Середа, 29 липня 2015, 15:29 )